Mindfulness - Yoga - Meditasjon

Yoga Introduksjon

«Jeg lette etter noen som kunne inspirere meg, motivere meg, støtte meg og hjelpe meg til å holde en og samme retning. Noen som kunne elske meg, gjøre meg lykkelig og så innså jeg at hele tiden lette jeg etter meg selv»

Og et av mange gode verktøy til å finne veien hjem og inn i seg selv er Yoga…

Vi har flere typer yogasjangere og her har vi valgt å fokusere på Medisinsk Yoga – MediYoga

Dette  er MediYoga:

MediYoga blir også kalt medisinsk yoga. Det er den medisinske delen av hva skjer med kroppen når vi gjør yoga og den yogiske effekten av hva skjer i den ikke fysiske kroppen når du gjør yoga. Yoga er en holistisk disiplin som verken er religiøs eller politisk, og som vi gjennom årtusener har tilpasset seg den kulturen og tiden som rådet.

MediYoga er kunnskap, forskning og utdanning satt i system slik at den virker på hele deg, kropp, sinn og sjel. Fra å være en spirituell vei til selvbevissthet, har yoga i den vestlige verden blitt mer sett på som en form for trening og gymnastikk, selv om det fysiske bare er en liten del av et filosofisk system som omfatter alt som skjer i livet fra mors mage til siste pust og innimellom.

MediYoga er en medisinsk og terapeutisk yogaform med fokus på klinisk praksis og forskning. MediYoga kan gjøres liggende, sittende, sakte, aktivt, kort og langt avhengig av valgt program. MediYoga er som yoga på resept med fem forskjellige ingredienser: pust, fysiske øvelser, håndstillinger, fokus og mantra.

MediYoga er en yogaform tilpasset alle, også deg med evt. fysiske eller psykiske begrensninger. Den er en myk, meditativ yoga med pusteøvelser, myke rolige bevegelser og meditasjon. Det er yoga for økt bevissthet, stabilitet, ro og harmoni. 

Det fantastiske med MediYoga er at alle kan gjøre dette. Ingen prestasjon. Du gjør det kroppen din er klar for å gjøre.

For å kunne formidle MediYoga som medisin, så må instruktøren ha grunnleggende medisinsk kompetanse, det betyr at de må kunne vite og forstå hva som skjer i kroppen.

MediYoga brukes terapeutisk i helsevesenet som forebygging, restitusjon og/eller som behandling. 

MediYoga blir gitt til barn i barnehage og skolene er på full fart til å utdanne instruktører for å formidle det til barna der. 

MediYoga demper stress ved å koble på parasympatiske nervesystemet, hvile og ro. 

MediYoga som helhet hjelper deg til å roe sinnet, restituere kroppen, balansere følelser og generelt gi mere harmoni.

Vitenskapelig forskning om yoga:

Hva er det som målbart skjer når man trener yoga? Hva sier legevitenskapen? Hva finnes av medisinsk forskning på emnet og hva viser i så fall denne forskningen?

Svaret på disse spørsmålet er at det i løpet av de siste 30 årene har blitt publisert tusenvis av vitenskapelige undersøkelser rundt yoga og meditasjon, og deres målbare effekter på kropp og sjel.

Allerede så tidlig som på 1910-tallet forsket den tyske hudlegen og nervespesialisten Johannes H Schultz rundt forskjellige former for yoga og hypnose, og bygget på basis av blant annet denne forskningen opp et avslapnings- og meditasjonssystem – autogen trening – velkjent i vide kretser og brukt innenfor idrettsverden.

Yoga er i dag klart interessant for og grundig undersøkt av den vitenskapelige verden, med tydelige og målbare resultater som følge.

I Sverige kom den vitenskapelige forskningen rundt yoga i gang på alvor i 1998.
Et av MediYogas grunnleggende målsettinger er på forskjellige måter å initiere, støtte og medvirke i vitenskapelig forskning rundt yogaen og dens effekter samt å spre denne informasjonen i samfunnet.

Kunnskap

Skolemedisinen er proff på akuttmedisin, mens yogaen er et holistisk system som reduserer stress og arbeider mot en dypere balanse. MediYoga instruktører og terapeuter arbeider ofte innenfor helsevesenet og har MediYoga som et kompletterende verktøy i sin hverdag. Det beste fra to verdener: medisinsk yoga, MediYoga.

MediYoga er en svenskutviklet terapeutisk yogaform som har oppnådd gode resultater ved at de knytter sammen meget gamle holistiske verktøy med den moderne skolemedisinen.

Medisinsk Yoga omfatter flere ulike program og meditasjoner. Dette er et utpreget terapeutisk system som kan anvendes ved rehabilitering for grupper med ulike behov, for eksempel astmatikere, utbrenthet, ulike former av ryggproblemer, hjertelidelser, søvnforstyrrelser, spiseforstyrrelser, Parkinson, migrene m.m.

Fysiske øvelser og stillinger kombineres med puste – og konsentrasjonsteknikker. Alle øvelser utføres alltid med utgangspunkt i den enkeltes evne og kapasitet. Også svært utmattede og kronisk syke personer kan delta i utøvelsen av Medisinsk Yoga.

Noen føler kanskje at det er litt vanskelig å møte opp på en fellesarena å være sammen med andre. Yoga er faktisk noe du kan få veldig god utbytte av også gjennom et nettkurs. Og fordi det kan være forskjellige grunner til at vi ikke kan få til et oppmøte så har vi her inne på siden vår laget et nettkurs i MediYoga for at tilgjengeligheten skal bli enklere. Så da komme en liten beskrivelse her:

Slik foregår MediYoga på nett her på Heidis Univers om du skulle ønske å prøve det:

Vi tilbyr et seks ukers nettkurs som er for alle, deg som er nybegynner og deg som har gjort yoga før. Når du har kjøpt nettkurset får du tilgang til tre ulike MediYoga program som er satt sammen i system for å påvirke hele kroppen din. De her tre yogaprogrammer har du med deg overalt og kan gjøres når du vil. 

Alle programmene er tilgjengelige fra dag en, slik at du kan velge program selv. Men jeg anbefaler at du starter med program 1, i to uker, så program 2, i to uker, og til slutt siste to ukene, program 3. 

Dette for å bli kjent med programmene og kjenne etter i kroppen hvordan de ulike MediYoga programmene påvirker deg. 

Du trenger ingen spesielle yoga klær eller spesielle yogamatter.
Bruk gulvet med et pledd eller en treningsmatte eller et liggeunderlag.
Du kan også utføre øvelsene sittende på en stol.
Ta gjerne over deg et teppe når det er avspenning. 
Myke klær som ikke strammer over magen, joggebukse/ kosebukse/treningsbukse etc. 

Man trenger ingen forkunnskaper for å være med på dette kurset.
Dette Mediyoga kurset er laget slik at det passer for alle kropper – om du er trenet eller ikke. Det tar utgangspunkt i din egen kropp og du gjør øvelsene etter egne evner og behov.

Husk: Kan du puste – kan du yoga. Ingen prestasjoner. Lykke til!!

Yoga og religion

Yoga er ikke en religion. I flere årtusen er yoga feilaktig blitt knyttet til forskjellige teologiske og filosofiske systemer.
Yoga i seg selv er ikke en religion og heller ikke knyttet til noen bestemt religion. Yoga er en åndelig disiplin.

Mens religion handler om tro, er yoga ren vitenskap og verdens eldste vitenskapelige tradisjon. Yoga er en metode for å utvide bevisstheten og utdype kontakten med oss selv, ikke med ytre guddommer.

Yogaøvelser som gjøres sakte og på en kontrollert måte er utformet for å utvikle fysisk fleksibilitet, skape mental avslapning og gi innsikt.

Pusten spiller en fundamental rolle i yoga. Ifølge yogaens filosofi innehar pusten en vital kraft, eller Prana. Pusten er en ubevisst funksjon for de fleste mennesker. Men den kan endres bevisst gjennom bruk av forskjellige pusteteknikker som igjen påvirker velværet.

Pusten er også en direkte refleksjon av forskjellige emosjonelle tilstander. Vi puster raskt og høyt oppe i brystet når vi er opphisset, og når vi er rolige puster vi dypere og roligere. Derfor kan en bevisst endring av pusten påvirke direkte hvordan vi føler oss og skape fysisk, mental og emosjonell harmoni i oss.

Pusten er en unik måte å oppnå direkte påvirkning av sinnets og kroppens ubevisste prosesser på.

– “Jeg hadde ikke sovet en hel natt på 25 år. Etter tre uker med yoga begynte jeg å sove om natten, og nå har jeg sovet hver natt i de siste fem årene.”

– “Jeg prøvde yoga etter at jeg hadde hatt migrene hver dag i 40 år. Etter et par måneder med daglige yogaøkter begynte migrenen å avta, og i dag er migrenen ikke lenger en del av livet mitt.”

– “Jeg har fått det mye lettere etter mange år med tung pollenallergi, takket være yoga.”

– “Smertene i nakke og skuldre er borte etter et par måneder med yoga.”  

Sitatene ovenfor er konkrete rapporter fra mennesker som har deltatt i forskjellig svenske forskningsprosjekter på MediYoga, eller som har fått medisinsk yogaterapi siden 1998.

Har du lyst til å aktivisere og balansere det 3. øyet ditt?
Åpne mer opp for selvinnsikt, drømmer, fantasier, åndeverden, Universet og intuisjon?

Da skal du herved få en liten enkel øvelse av meg nå.

Øvelse for å balansere det 3. Øyet ditt:

Det er også en fin øvelse som kan hjelpe deg med å balansere det 3. øyet ditt om du ønsker å åpne mer opp for intuisjon, selvinnsikt og åndeverden.

1) Sett deg godt til rette på gulvet eller på en stol. Kikk opp midt mellom øyebrynene med åpne eller lukkede øyne. Hvis denne øvelsen er litt ny for deg så kan det hende at du først føler for å ha øynene åpne. Men med litt trening så vil det føles like lett med øynene lukket.

2) Gni med høyre ringfinger eller langfinger i sirkelbevegelser mot urviseren over det 3. øyet ditt. Sitt slik i 2-3 minutter eller hvor lenge du syntes det er behagelig for deg selv. Ha tillitt til at det er akkurat så kort eller lenge som du behøver for å balansere.

I yoga balanseres yang – som er den maskuline energien som representerer virksomhet og handling – med yin – som er den feminine energien for stillhet og mottagelighet.
Så i yoga så skal det alltid være hvile etter arbeide. Balanse mellom handling og ro. Det er nok noe vi kan lære litt mer av vi mennesker som lever i den tidsperioden vi lever i akkurat nå. Med mye stimuli fra omverden gjennom tv, sosiale medier, hurtigheten i verden og hverdagen.

Kroppen vår som skal være vårt tempel og vårt hjem. Der vi både skal tenke og føle at vi er hjemme. Å husk det at du må ta vare på den fysiske kroppen din. Hvor skal eller sjelen din bo mens den er her nede på jorden ?

Så en liten tommelfinger regel: 8 timer på jobben – 8 timer hvile og ro.

Så dermed er vi alle herved fritatt fra å gjøre oppgaver som innebærer handling – da vi har hatt en vanlig arbeidsdag.

Lykke til og nyt fritiden din med god samvittighet 💜

Er du medlem og vil lære mer om yoga? Klikk på ditt medlemskaps-knapp under for å gå videre i din læreprosess.

Er du ikke medlem, men har lyst til å finne ut mer? Gå til oversikten over medlemskap

Medlemskapet som passer for deg

Jeg tilbyr deg som er interressert å abonnere på vårt medlemskap.
Et medlemskap gir deg tilgang til vårt private forum, alle videoer og meditasjoner i medlemsarkivet, utvalgte mini-kurs og rabbattordninger for tjenester vi tilbyr.
Jeg tilbyr 2 ulike medlemskap.

Inspirasjonsmedlemskap som er rimelig og har en varighet på 3 måneder.

Dybdemedlemskap for deg som ønsker å dra nytte av all informasjon vi tilbyr her på sidene.
Dybdemedlemskap kan du kjøpe på årsbasis.
(Vi tilbyr også årlig Dybdemedlemskapet med månedlige avdrag til samme pris.)

399,-

Inspirasjons-medlemskap
3 Måneder

4800,-

Dybdemedlemskap

12 måneder*

400,-/mnd

Dybdemedlemskap

12 måneder*