Hva er det som målbart skjer når man trener yoga? Hva sier legevitenskapen? Hva finnes av medisinsk forskning på emnet og hva viser i så fall denne forskningen?
Svaret på disse spørsmålet er at det i løpet av de siste 30 årene har blitt publisert tusenvis av vitenskapelige undersøkelser rundt yoga og meditasjon, og deres målbare effekter på kropp og sjel.
Allerede så tidlig som på 1910-tallet forsket den tyske hudlegen og nervespesialisten Johannes H Schultz rundt forskjellige former for yoga og hypnose, og bygget på basis av blant annet denne forskningen opp et avslapnings- og meditasjonssystem – autogen trening – velkjent i vide kretser og brukt innenfor idrettsverden.
På både 20- og 30-tallet var mye av forskernes interesse fokusert rundt yogaens psykologiske effekter. Den sveitsiske psykologen CG Jung var interessert i yoga fordi den oppviste tydelige likhetstegn med og kompletterte hans egen psykologi. I 1932 holdt han en serie forelesninger om yoga i Zürich. Disse seminarene finnes utgitt under tittelen The Psychology of Kundaliniyoga (Princeton University Press 1996).
På 30-tallet reiste en fransk hjertespesialist, T. Brosse til India for å undersøke fenomenet på opprinnelsesstedet. Nå i moderne tid forskes det intensivt over hele verden rundt disse teknikkene.
I den medisinske databasen Medline (The National Library of Medicine i Washington – lenke på Mediyogas hjemmeside) finnes det et par tusen forskningsrapporter fra hele verden. På forskjellige måter og i forskjellige sammenhenger viser disse yogaens og meditasjonens målbare effekter i forhold til blodtrykk, stresshåndtering, stoffskifte, kroppsvekt, humør, depresjon, reumatisme osv.
Yoga er i dag klart interessant for og grundig undersøkt av den vitenskapelige verden, med tydelige og målbare resultater som følge.
I Sverige kom den vitenskapelige forskningen rundt yoga i gang på alvor i 1998. Et av MediYogas grunnleggende målsettinger er på forskjellige måter å initiere, støtte og medvirke i vitenskapelig forskning rundt yogaen og dens effekter samt å spre denne informasjonen i samfunnet.
Det første svenske forskningsprosjektet rundt de målbare effektene av regelmessig yogatrening ble gjennomført i 1998. Uavhengige forskere ved Karolinska Institutet undersøkte i en pilotstudie personer med kroniske ryggproblemer, der en representant fra MediYoga deltok og ledet yogaen med deltakerne.
I Södertälje Kommun ble det samme år gjennomført et prosjekt for å finne ut om yogaens effekter på mennesker med kroniske søvnproblemer.
Siden da har vi deltatt i mange forskningsprosjekter der MediYoga har blitt testet på forskjellige grupper.